» » » LAZER EPİLASYON

LAZER EPİLASYON

18-05-2019, 19:01 8955

LAZER EPİLASYON

LAZER EPİLASYON NEDİR?

Lazer epilasyon insan vücudunda istenmeyen tüylerden kalıcı bir yol ile kurtulmayı sağlayan sistemdir. Lazer ışınlarının, kıl köklerine rengini veren melanin pigmenti tarafından emilerek zayıflatıp, etkisiz hale getirme işlemidir. Lazer ışıklarının ısıya dönüşmesiyle gerçekleşen kılı yakma işlemi lazer epilasyonun ana temelidir. Kıl kökleri lazer ışığı ile yakılır ve bir daha çıkmaması hedeflenir.İstenmeyen tüylerden kalıcı, pratik ve acısız bir şekilde kurtulmak için gün geçtikçe teknolojinin de gelişmesiyle beraber yeni cihazlar üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde bu uygulama bay bayan fark etmeksizin herkesin çok tercih ettiği bir uygulama haline gelmiştir.

Lazer epilasyon günümüzde bilinen 3 farklı türüyle birçok kişinin kıl ve tüyden kurtulmasında etkili olan sistem olarak bilinmektedir.


LAZER EPİLASYON KİMLERE UYGULANABİLİR

Lazer epilasyon kadın, erkek fark etmeksizin her kişiye uygulanabiliyor. Lazer epilasyonda tercih edilen kıl; siyah veya siyaha çok yakın kıllardır. Koyu renk kıl, lazeri ışınlarını daha kolay emip direk kıl köklerine ulaştırıp yok olmasını sağlar. Her cilt ve kıl tipine uygun olarak kişiye özel doz ve seans ayarlarıyla olarak çalışılır.


KİMLERE UYGULANMASI DAHA SAĞLIKLIDIR?

Herhangi bir hormonel sağlık problemi bulunmayan,

Kanser tedavisi görmeye

Cildinde herhangi bir cilt problemi bulunmayan,


NASIL UYGULANIR?

Lazer epilasyon işlemine girmeden uzun kılların jilet veya kısaltma makinesiyle kısaltılarak işleme girilir. Kıllar kesinlikle ağda veya tüy dökücülerle alınmamalıdır.

Uygulama esnasında kıl kökleri lazer cihazıyla yakıldığı için hafifte olsa acı veya hassasiyet söz konusu olabilir. Sağlıklı ve başarılı bir işlemin gerçekleşmesi için bu durumun olması gerekir. Uygulama esnasında kişinin ten rengi, kıl yoğunluğu ve yapısına bakılarak uygun doz ve cihaz seçilmelidir. Uygulamayı yapan kişinin lazer atışlarını kıl köklerine denk getirerek yapması gerekir. Uygulama esnasında işlemin yapılacağı bölgeye göre ayarlanması gerekir. Her bölgede aynı standart doz kullanılamaz. Bölgeye özel olarak doz ve seans sayısı ayarlamak daha sağlıklı sonuçlar almaya yardımcı olur.


UYGULAMAYA GİRMEDEN ÖNCE YAPILACAKLAR?

İşleme girecek olan kişinin uygulama öncesinde herhangi bir krem, bronzlaştırıcı veya nemlendirici krem gibi kimyasal içerikli hiçbir maddenin olmaması gerekmektedir. Uygulamaya girmeden önce duş alınıp gelinirse gözeneklerinin açık olması cihazların daha kolay ve başarılı bir şekilde nüfuz etmesini sağlayacaktır.


 

LAZER EPİLASYONUN ETKİSİ NASILDIR?

Uygulamaya girdikten 1 hafta -10 gün içerisinde lazer ile yakılan kılların dökülmesi görülür. Kılların dökülmesi lazer ışınlarını doğru şekilde almış olduğunu gösterir. Çalışılan doğru doz ve teknik sonucunda o bölgede %80 oranında bitiş görülmektedir. Kişinin kıl yapısı ve uygulanan bölgeye bağlı olarak % 100 sonuçta alınabilir.

Seans aralıkları muhakkak işlem görüp dökülmeler yaşandıktan sonra diğer seansa girilmelidir. İşlem görmüş olan kıl kökünün vücuttan geç dökülmesi durumu da yaşanabilir. Bu yüzden seans aralıkları kıllardaki dökülme işlemi tamamlandıktan sonra belirlenmelidir. Ortalama olarak 1 ay veya 45 gün gibi bir süre zarfında dökülmeler gerçekleşir.


LAZER EPİLASYON ÇEŞİTLERİ

Lazer epilasyon günümüzde en çok bilinen ve tercih edilen Alexandrite, ND-YAG, Diod lazer olmak üzere 3 farklı sistemle hizmet verilmektedir. Bu uygulamaların dışında buz lazer, ütüleme yöntemi, kontakt lens, tarama yöntemiyle yapılan lazer sistemleri gibi birçok cihazda üretilmeye başlanmıştır.


 

ALEXANDRİTE LAZER

Uygulamalar içerisinde en çok tercih edilen cihazdır. Bu cihaz devamlı olarak salınan düşük dalga boylu bir lazer sistemidir.755 nanometreye kadar nüfuz edebilen lazer ışınlarının ısıya dönüşmesiyle uygulanan bir sistemdir. Cihazda bulunan soğutma işlem sayesinde acı hissini azaltmaktadır. Bu sistem daha çok, koyu renk kıllarda ve açık tenli kişilerde daha başarılı sonuçlar görülmektedir.

 

 

DİOD LAZER

Diod lazer epilasyon tekniğinde kullanılan lazer ışınları Alexandrite cihazına göre daha derine nüfuz etmektedir. 810 nanometre derinliğe inebilen epilasyon sistemi olarak bilinir gözle görülemeyen kıllara bile etki edebildiği için hissedilen acı durumu diğer cihazlara göre daha yüksektir. Güneşte bronzlaşmış ciltlerde de uygulanabilir olması daha derine etki edebildiğini göstermektedir. Kılın işlemden sonraki dökülme evresi alexandrite cihazına göre daha geç görülür bunun nedeni kıl boyunun sıfır olması, daha derine dalga boyu yaymasına imkan verebilmektedir buda tamamen kıl köklerine etki edebilmesine imkan sağlamaktadır .Tercih edilme sebebi; cilt yüzeyinde açığa çıkan bir eneji bulunmadığı için daha başarılı bir sistemdir bunun yanında her cilt ve kıl tipine uygun programlanabilmektedir.


ND-YAG LAZER

ND-YAG lazer tekniği; diod ve alexandrite cihazına göre daha derine etki edebilen lazer sistemidir. Ortalama 1064 nanometre derinliğe inebildiği için cilt rengi esmer kişiler için bile son derece güvenlidir. Işın dalga boyunun daha derine etki etmesi diğer cihazlara göre acı hissinin daha yoğun hissedildiği bir uygulamadır. Ancak diğer uygulamalara göre daha kesin ve güvenli sonuçlar görülmektedir.

Cihaz seçimi yapılırken mutlaka uzman ile birlikte cilt tipine ve rengine göre değerlendirme yapılmalı ve uygulama esnasında doğru doz ayarlanmalıdır.


RUBY LAZER

Diğer lazer sistemi ise RUBY lazer sistemidir. Bu sistem cilt ve leke tedavisinde kullanılmaktadır.694 nanometre dalga boyuna sahiptir. Melanin tarafından daha çok emilmesinden dolayı cilt leke ve dövme tedavisinde çok etkili bir sistemdir. Melanin tarafından çok emilmesi ciltte lekelenme ve renk değişikliğine sebep olabilmektedir. Bu yüzden bu uygulamayı epilasyon olarak değil pigment bozukluklarında veya farklı gereklilik durumlarında leke, cilt tedavilerinde kullanmak daha doğrudur.

En çok kullanıldığı durumlar pigmentteki deri sorunları, güneş lekeleri, çil, melazma, şarap lekesi, mongol lekesinde kullanılmaktadır. Ciltte dış yüzeyinde sonradan yapılan pigment sorunlarında da kullanılmaktadır. Koyu renkli dövmelerin yok edilmesinde de kullanılmaktadır.


IPL LAZER SİSTEMİ

Yoğunlaştırılmış ışık sistemidir. Cilt ve dokuya saçılıp yayılarak etki eder. Cilt gençleştirme sisteminde dokunun içerisine etki etme açısından oldukça etkili bir uygulamadır.655 nanometre dalga boyuna sahip bir işlemdir. Cilt altına gönderilen ışık sayesinde herhangi bir ışık kaybına neden olmamaktadır. Bu yüzden zayıf ve açık renk tüyler için epilasyon alanında da kullanılabilmektedir. Bir çok akne tedavisinde, cilt yenilemelerde, kırışıklık tedavisinde ve melaninden kaynaklanan pigment bozukluklarında, çil ve çeşitlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca çok fazla bilinip kullanılmasa da çatlak ve kılcal damar tedavilerinde kullanılmaktadır. Dermatolojik araç olarak kullanılabilmektedir.


LAZER EPİLASYON HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?

Lazer epilasyonda kişinin cilt yapısı analiz edilip doğru tespitte bulunduktan sonra;

· Yüz (bıyık, çene)

· Ense

· Boyun

· Göğüs

· Sırt

· Koltuk altı

· Karın

· Kalça

· Bacak

· Bikini bölgesi ve

· Genital bölgesi olmak üzere uygulanır.


LAZER EPİLASYON İŞLEMİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Lazer epilasyon işlemi uygulanan bölgenin genişliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak tüm vücut dediğimiz koltukaltı, genital ve bacak bölgesi 45 dakika ile 1 saat aralığında değişmektedir. Tüm vücut tek seansta uygulanabilir. 1 ile 1,5 ay içerisinde tekrar seansa girmesi gerekmektedir.


LAZER EPİLASYON ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Lazer epilasyona girmeden önce yapılması önemli olan kurallar vardır;

· Epilasyona girmeden önce uygulanacak olan bölgeye kesinlikle kimyasal bir maddenin nemlendirici, deodorant parfüm gibi maddelerin kullanılmaması gerekir.

· Uygulanacak olan cihaza göre kirli sakal denilen uzunlukta olması gerekir.

· Kıl köklerini koparacak yöntemlerle alınmaması gerekir( ağda, tüy dökücü vb.)

· İşleme girmeden 1 ay öncesinde cildin bronzlaşmaması için güneş kremi kullanılmalı, solaryum cihazları kullanılmamalıdır.

· Açık yara ve iyileşmesi zor olan alerjik bir durum varsa, kişinin sedef yada egzama gibi aktif cilt problemi bulunuyorsa doktor kontrolünden geçip doktorunda onay alınması gerekmektedir.


LAZER EPİLASYON SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Lazer epilasyondan sonra 24 saat su değdirilmemesi gerekir.

Uygulamadan en az 3 ay güneşten koruyup ve güneş koruyucu sürülmelidir.

24 saat içerisinde ağrı yada şişme olursa direk temas ettirmeden buz uygulaması yapılabilir.

Gerektiğinde ağrı kesici kullanılabilir.

Uygulamadan 48 saat sonra traş veya kısaltıcı hiçbir işlem yapılmaması gerekir.

Kese yapılmaması gerekir.

Uygulanan bölgede kabuklanma olabilir bu kabukların kendiliğinden dökülmesi beklenir.

Kesinlikle ağda veya tüy dökücü krem kullanılmaması gerekir.

O bölgeye hassas davranarak, kaşıma yapılmamalıdır.

Yüz epilasyonlarında 24 saat içerisinde kimyasal içerikli bakım ürünleri( fondöten, pudra ve cildi kapatacak herhangi bir ürün)kullanılmamalıdır.


KILLARDAN KALICI OLARAK KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Kıllardan kalıcı olarak kurtulmak kişinin kıl yapısı ve direnci bağlı olarak kişiden kişiye değişen sonuçlar alınıyor. Ortalama olarak %80 oranında bitiş görülebiliyor. Kişinin hem hormonel yapısı hemde tüylerin derinliğiyle ve direnciyle ilgili durum sonucu etkileyebiliyor.

KAÇ SEANSTA SONUÇ VERİR?

Lazer epilasyonda ortalama olarak 6-8-10 seans periyodunda bir çok kişinin kıl yapısı, çalışma şartları ve dozu uygunsa %80 bitiş sonucu vermektedir.


LAZER EPİLASYON KİMLERE UYGULANAMAZ?

Herkese uygulanabiliyor olsa da 18 yaş altındaki bireylerde uygulanması doğru değildir.

Hamilelere,

Kanser hastalarına,

Cilt hastalıkları ( sedef, egzama vb.) olan kişilere uygulanmamalıdır.


LAZER EPİLASYONUN AVANTAJLARI

Uzun dönemli olarak kıllardan kurtulma imkanı sağlıyor.

Hızlı bir yöntem olması ve uzun zamanlı olarak kullanım imkanı sağlar.

Batık kılların ve kıl dönmelerinin oluşmasını engeller.


LAZER EPİLASYON RİSKLERİ VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Lazer epilasyon uygulanırken çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Oluşan ısı bazı ciltlerde yanık ile sonuçlanabilir. Bu durum koyu tenlerin pigmentlerinin fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Pigmentler lazer ışınları daha kolay emdiği için koyu tene sahip kişilerde yanık oluşumu görülebilmektedir. Ancak kullanılan cihazların cildi yenileme ve onarma işlevi olduğu için kalıcı hasarlar bırakmamaktadır.

Lazer epilasyon yapılan ciltlerde kararma görülebilir. Melanin üretimini uyardığı için güneşin ciltte yarattığı bronzlaşmaya benzer bir reaksiyon yaratabilir.

Uygulama esnasında gözlük kullanılmayan işlemlerde( hem uygulamayı yapan kişini hemde lazer epilasyona giren kişi için) gözde ışınlardan kaynaklanan kuruma yapabilir. Uygulanan böyleye bağlı olarak eğer yüz bölgesinde çalışılıyor ise göz çevresine ve direk göze lazer atışları denk gelebilir.

Lazer epilasyondan sonra ciltte kaşınma meydana gelebilir bu uygulamanın normal yan etkisi olarak bilinir.

İşlemden sonra birkaç gün kızarma veya kıl foliküllerinin çevresinde şişme görülebilir.

Lazer epilasyondan sonra uygulanan çevrenin etrafında ağrı, karıncalanma ve uyuşma görülebilir.

Bazı hassas ciltlerde uygulanan bölgede morarma görülebilir ancak işlemden birkaç gün sonra geçer.

Lazer epilasyondan sonra enfeksiyon oluşumunu engellemek için bölgeyi temiz tutmak gerekmektedir. Aksi takdirde enfeksiyon riskinin ilerlemesine de sebep olup ağrılı veya uzun süreli iyileşme sürecine girebilir.

BENZER KONULAR

   nexus  WhatsApp      
   nexus  Bizi Arayın